luni, 17 octombrie 2011




CATRE
GUVERNUL ROMANIEI


             Membri asociaţiei noastre, cadre militare în rezervă, analizând situaţia pensiilor, va roagă sa modificaţi  formularea art. I pct.7 din O.U.G. 107/2010 care  este incorectă după cum urmează:
     Art. I  Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii,…, se modifică şi se completează după cum urmează: 
            7. La articolul 259, alineatul (2) se modifica şi va avea următorul cuprins: 
"(2) Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei." 
   
         Propunere :
            7. La articolul 259, alineatul (2) se modifica şi va avea următorul cuprins: 
"(2) Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5%, care se aplică diferenţei rezultate din pensie şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei." 
   
         Motivare :
     Ordonanţa de urgenta 117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prevede la     "TITLUL IX2 Contribuţii sociale obligatorii „ :
       Art. 2969. - Pentru persoanele prevăzute la art. 2963 lit. f) pct. 4 si 5, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă veniturile din pensii care depăşesc 740 de lei. Contribuţia lunară se datorează asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contribuţie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.







     Formularea din O.U.G. nr. 117/2010 este extrem de clară şi dincolo de orice posibilitate de interpretare  baza lunară de calcul o reprezintă veniturile din pensii care depăşesc 740 de lei, iar contribuţia lunară se datorează asupra acestor venituri .  De aici rezultă fără tăgadă că baza lunara, reprezintă suma rămasă  ca diferenţă dintre valoarea pensiei si 740lei. Din aceasta diferenţă se calculează contribuţia de 5,5%. 
    
        Dacă acest principiu general obligatoriu  nu este respectat, se nasc doua probleme:
        1. O dubla reglementare cu acelaşi obiect al reglementării în două legi diferite, lucru interzis de Legea 24/ 2000 cu modificările şi completările ulterioare, privitor la tehnica legislativă.
         2. O gravă discriminare între pensionarii care au o pensie mai mare de 740 lei şi  plătesc din toată pensia contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate  şi cei care au o pensie sub 740 lei care nu plătesc nici o contribuţie la aceste asigurări, dar beneficiază de serviciile medicale oferite de stat.


         Prezenta reprezintă plângere prealabilă în baza art. 7 din Leg. 554/2004.  
        Vă mulţumim anticipat pentru înţelegere,
  


                                              CU DEOSEBITĂ CONSIDERATIE ,
                                           
                       
                     Preşedintele A.N.C.M.R.R.  Filiala jud. Vrancea „Ştefan cel Mare”             
                     Cpt. C.dor (r) ing. Chirica Aurelian
                     chiricaaurelian@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu